Recepty z postele

  • Úvod (o mně)
  • Recepty
    • Předkrmy a rychlovky
    • Polévky
    • Masa
    • Ryby a mořské plody
    • Bez masa
    • Saláty
    • Sladké dobroty
    • Něco navíc
  • Kde to baví, voní, chutná
  • Kontakt

Hovězí na víně a rajčatech

Hovězí maso na víně patří mezi moje oblíbené recepty. Miluju tu sladkokyselou chuť omáčky z vína, rajčat a kořenové zeleniny. Jako příloha se hodí knedlík, noky, těstoviny i rýže.

Počet porcí: cca 4 osoby

Co budete potřebovat?

  • cca 600 g hovězího zadního
  • 70 g slaniny vcelku
  • 1 větší cibuli
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • 2 rajčata
  • 400 g loupaných rajčat v plechovce
  • 1 plnou lžíci rajčatového protlaku
  • 1/2 citronu (bez kůry)
  • 250 ml červeného suchého vína
  • 8 kuliček nového koření
  • 8 kuliček pepře
  • 4 kuličky jalovce
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíci třtinového cukru-případně dle chuti
  • olej, máslo
  • sůl, pepř
  • hladkou mouku na zahuštění-dle potřeby

Jak na to?

Hovězí maso osušte papírovou utěrkou. Slaninu nakrájejte na špalíčky, do masa zapíchněte nůž a otáčením vytvořte otvory, do kterých vložte slaninu. Maso osolte a dejte stranou. Do velkého hrnce vlijte asi 5 lžic slunečnicového oleje a kousek másla, rozehřejte a opečte nakrájenou cibuli i kostičky kořenové zeleniny.  Pak vložte nakrájená rajčata, koření, cukr i plátky citronu. Přidejte maso a nechte zatáhnout ze všech stran. Podlijte vodou, bude stačit 200 ml, vlijte rajčata z plechu, protlak. Promíchejte, přiklopte a hrnec dejte do předehřáté trouby na 180 stupňů na asi hodinu a půl-do změknutí masa. Během pečení maso kontrolujte, případně podlijte vodou. Na posledních 30 minut vlijte červené víno. Hrnec vytáhněte z trouby a dejte na sporák. Maso vyjměte a omáčku přepasírujte přes síto. Pokud budete chtít zahušťovat, tak rozmíchejte 1 plnou lžíci mouky ve vodě, vlijte do omáčky a provařte asi 20 minut. Dle potřeby vlijte ještě vodu. Omáčku dochuťte citronovou šťávou nebo vinným octem nebo cukrem. Maso nakrájejte na plátky, podávejte s omáčkou a oblíbenou přílohou.

Dobrou chuť!

 

 

zveřejněno: 29.11.2018 autor: Iveta
Rubrika: Masa, Recepty Štítky: bobkový list, červené víno, hovězí maso, jalovec, rajčata

Najděte, co hledáte:

Nejnovější

  • Brownies ze tří druhů čokolády 10.3.2019
  • Banánovo-kokosové muffiny s čokoládou 10.2.2019
  • Rohlíky 7.2.2019
  • Bezlepkový mandlový koláč s višněmi 27.1.2019
  • Ovesné hrudky s arašídy 18.1.2019

Recepty z postele na Instagramu

…

Recepty z postele na Facebooku

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar

Najděte svou oblíbenou ingredienci

badyán banán bazalka brambory brusinky celer celozrnná mouka chilli cibule citron jablko javorový sirup jogurt koriandr limetka maliny mandle med mléko mouka mrkev máslo ovesné vločky ořechy paprika parmezán petržel rajčata rozinky rozmarýn rukola rum skořice smetana tvaroh tymián třtinový cukr vanilka vejce vlašské ořechy zakysaná smetana zázvor česnek čokoláda šalotka

Copyright © 2023 Recepty z postele.

Delicious WordPress Theme by themehall.com