Recepty z postele

  • Úvod (o mně)
  • Recepty
    • Předkrmy a rychlovky
    • Polévky
    • Masa
    • Ryby a mořské plody
    • Bez masa
    • Saláty
    • Sladké dobroty
    • Něco navíc
  • Kde to baví, voní, chutná
  • Kontakt

Domácí pizza Margherita

Nejlepší  a nejklasičtější pizza… Základem je kvalitní rajčatová omáčka plná bylinek, pak kvalitní mozzarella, čerstvá bazalka a tenké křupavé těsto. Příprava je velmi jednoduchá…Počet porcí: 2 pizzy (4 osoby)

Co budete potřebovat?

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 150 ml teplé vody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžičku sušeného droždí
  • 2 lžíce olivového oleje (plus další na plech)

Na rajčatovou směs:

  • 400 g rajčat v konzervě (kvalitních, krájených)
  • 1 lžíci rajčatového protlaku
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • po lžičkách sušené oregáno, tymián
  • 1/2-1 lžičku cukru na případné doslazení omáčky
  • 3 lžíce olivového oleje

Na závěr:

  • 2 kuličky mozzarelly (1 kulička asi 100 g)
  • 20 bazalkových listů

Jak na to?

Ve vodě smíchejte sůl a droždí. Do mísy prosijte mouku, přidejte vodu s droždím, přilijte i olej. Vše promíchejte nejdříve vařečkou, a pak zpracovávejte ručně. Pokud se těsto lepí, tak si navlhčete ruce. Zpracovávejte asi pět minut. Pak dejte do misky a uložte na 30 minut na teplé místo kynout. Mezitím si připravte rajčatovou omáčku. Na pánev dejte olivový olej, najemno nakrájenou cibuli, nechte změknout, vmíchejte nasekaný česnek, rajčata, protlak, sušené bylinky a dochuťte cukrem, solí, pepřem. Nechte probublávat asi 10 minut. Vykynuté těsto rozdělte na polovinu. Plech vyložte pečícím papírem, pokapejte olivovým olejem, na ruce si taky dejte olivový olej a z každé poloviny těsta vytvořte placku o průměru zhruba 25 cm. Placky by měla být tenká. Pokud máte rádi křupavější okraje, tak ji vytvořte všude stejně tlustou. Pokud chcete okraje „buchtovější“, vytvořte placku menší se silnějšími okraji. Na každé těsto naneste polovinu rajčatové směsi, nechte volný 1 cm od konce. Na základ naskládejte plátky mozzarelly a zakápněte olivovým olejem. Vložte do předehřáté trouby. Pečte na 220 stupňů asi 15 minut. Každá trouba peče jinak, hotovu pizzu poznáte podle zlatavých okrajů a vůně. Na hotové jídlo položte čerstvé lístky bazalky. Pizza chutná nejvíc ještě horká. Přidejte si k ní salát a vychlazené bílé víno a během chvilky se budete cítit jako v Itálii.

Buon appetito!

 

 

 

zveřejněno: 27.3.2018 autor: Iveta
Rubrika: Bez masa, Recepty Štítky: bazalka, mozzarella, oregano, rajčata

Najděte, co hledáte:

Nejnovější

  • Brownies ze tří druhů čokolády 10.3.2019
  • Banánovo-kokosové muffiny s čokoládou 10.2.2019
  • Rohlíky 7.2.2019
  • Bezlepkový mandlový koláč s višněmi 27.1.2019
  • Ovesné hrudky s arašídy 18.1.2019

Recepty z postele na Instagramu

…

Recepty z postele na Facebooku

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar

Najděte svou oblíbenou ingredienci

badyán banán bazalka brambory brusinky celer celozrnná mouka chilli cibule citron jablko javorový sirup jogurt koriandr limetka maliny mandle med mléko mouka mrkev máslo ovesné vločky ořechy paprika parmezán petržel rajčata rozinky rozmarýn rukola rum skořice smetana tvaroh tymián třtinový cukr vanilka vejce vlašské ořechy zakysaná smetana zázvor česnek čokoláda šalotka

Copyright © 2025 Recepty z postele.

Delicious WordPress Theme by themehall.com