Recepty z postele

  • Úvod (o mně)
  • Recepty
    • Předkrmy a rychlovky
    • Polévky
    • Masa
    • Ryby a mořské plody
    • Bez masa
    • Saláty
    • Sladké dobroty
    • Něco navíc
  • Kde to baví, voní, chutná
  • Kontakt

Kytičkový piškotový dort

Dort bývá obecně šperkem kuchyně. Jeho příprava je náročnější a peče se jen při speciálních příležitostech. Můžete si ale připravit dort, který je jednoduchý a svěží. Navíc díky květům vás naláká na jarní období.

Co budete potřebovat?

Na základní piškotový korpus:

  • 200 g hladké mouky
  • 140 g cukru krupice
  • 6 vajec -bílky a žloutky zvlášť
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 2 lžíce mléka
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • špetku soli

Na krém:

  • 200 g mascarpone
  • 200 g ricotty
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 3-4 lžíce zahuštěného slazeného mléka
  • 1/2 lžičky mleté vanilky
  • 1/2 lžičky citronové kůry

Na středovou vrstvu a dozdobení:

  • asi dvě hrsti jahod
  • lískooříškový krém/můžete použít i marmeládu, případně jen světlý krém
  • chemicky neošetřené květy

Jak na to?

Nejdříve si připravte piškotové těsto. Do základního piškotu nepatří kypřící prášek, tak nezapomeňte vše pořádně vyšlehat. Z bílků, citronové šťávy a soli vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky pořádně vyšlehejte s cukrem do bílé pěny. Žloutkovou směs vlijte do mísy, přimíchejte prosátou mouku, máslo, extrakt, mléko. Opatrně promíchejte. Na závěr lehce vmíchejte sníh. Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy o průměru cca 20 cm. Těsto můžete rozdělit i do dvou forem. Pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů, pečte asi 20 minut (pokud pečete ve dvou formách), v případě, že pečete jeden kus, pečte asi 45 minut. Kontrolujte zapíchnutím špejle do těsta. Až vyjde čistá, máte hotovo. Korpus nechte vychladnout. Pak dle chuti rozřízněte nožem nebo nití na dva až čtyři pláty. Do mísy dejte mascarpone, ricottu, slazené mléko, kůru z citronu, vanilku. Ze smetany vyšlehejte šlehačku, přidejte do krému. A teď máte několik variant. Pláty dortu můžete namazat světlým krémem nebo lískooříškovým krémem nebo marmeládou. Na každý plát naskládejte na plátky nakrájené jahody. Pak namažte celý dort světlým krémem. Zbytek dejte do cukrářského sáčku s ozdobným hrotem. Na povrchu vytvořte kytičky. Dozdobte jedlými květy. Dejte do lednice ztuhnout.

Nechte si chutnat!

 

 

 

 

 

zveřejněno: 25.3.2018 autor: Iveta
Rubrika: Recepty, Sladké dobroty Štítky: hladká mouka, jahody, mascarpone, ricotta, vejce

Najděte, co hledáte:

Nejnovější

  • Brownies ze tří druhů čokolády 10.3.2019
  • Banánovo-kokosové muffiny s čokoládou 10.2.2019
  • Rohlíky 7.2.2019
  • Bezlepkový mandlový koláč s višněmi 27.1.2019
  • Ovesné hrudky s arašídy 18.1.2019

Recepty z postele na Instagramu

…

Recepty z postele na Facebooku

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar

Najděte svou oblíbenou ingredienci

badyán banán bazalka brambory brusinky celer celozrnná mouka chilli cibule citron jablko javorový sirup jogurt koriandr limetka maliny mandle med mléko mouka mrkev máslo ovesné vločky ořechy paprika parmezán petržel rajčata rozinky rozmarýn rukola rum skořice smetana tvaroh tymián třtinový cukr vanilka vejce vlašské ořechy zakysaná smetana zázvor česnek čokoláda šalotka

Copyright © 2023 Recepty z postele.

Delicious WordPress Theme by themehall.com