Recepty z postele

  • Úvod (o mně)
  • Recepty
    • Předkrmy a rychlovky
    • Polévky
    • Masa
    • Ryby a mořské plody
    • Bez masa
    • Saláty
    • Sladké dobroty
    • Něco navíc
  • Kde to baví, voní, chutná
  • Kontakt

Vánoční štóla

Štóla je plná ořechů a ovoce, hustě se sype moučkovým cukrem, tím má připomínat Ježíška zabaleného v plenkách. Moučník si upečte na začátku adventu, zabalte do potravinové fólie a rozbalte až na Štědrý den pod stromečkem. Všechny chutě se tak stihnou prolnout. Počet porcí: 2 větší štóly (nebo 4 malé)

Co budete potřebovat?

  • 2 hrnky hladké mouky (hrnek 300 ml)
  • 200 g másla
  • 1/2 hrnku krupicového cukru
  • 1 hrnek nakrájeného sušeného ovoce (datle, fíky, meruňky, brusinky, rozinky)
  • 1 hrnek nasekaných ořechů (pekanové, lískové, mandle)
  • 1 lžičku citronové kůry
  • větší špetku soli
  • větší špetku mletého muškátového oříšku
  • 1 žloutek
  • 3 lžíce rumu

Na kvásek:

  • 1/3 hrnku mléka
  • 2/3 kostky droždí
  • 1 lžíci cukru
  • 1 lžíci mouky

Na dokončení:

  • 50 g másla
  • moučkový cukr

Jak na to?

Nejdříve nechte vzejít kvásek. Smíchejte rozdrobené droždí s mlékem, cukrem a moukou. Dejte na teplé místo 10 minut kynout. Mezitím si v míse promíchejte změklé máslo, žloutek, cukr, sůl, rum, kůru, koření, promíchejte a postupně přidávejte mouku, zalijte kváskem, vsypte ořechy s ovocem. Vše řádně propracujte. V zakryté míse dejte na hodinu kynout do tepla. Pak těsto rozdělte do dvou (nebo čtyř) částí a každou rozválejte na pomoučněném válu na placku. Jednu delší stranu přehněte za střed placky, aby vám vytvořila vlnku. Dejte na pečící papír na plech. A opět nechte kynout 20 minut. Pak vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů, pečte 10 minut, pak teplotu snižte na 160 stupňů a pečte dalších 30-40 minut. Kontrolujte zapíchnutím špejle do těsta. Když těsto na špejli nebude ulpívat, máte hotovo. Ještě horké štóly pomažte máslem a hustě posypejte moučkovým cukrem. Ten sypejte tak dlouho, až se nebude vsakovat a zůstane suchá vrstva. Nechte vychladnout, pak zabalte do potravinové fólie. (Používám fólii Fresh’n’Roll, netrhá se a je dobře přilnavá.) Zabalené moučníky dejte do chladu a rozbalte až na Vánoce.

Za to čekání to stojí…

zveřejněno: 5.12.2017 autor: Iveta
Rubrika: Recepty, Sladké dobroty Štítky: datle, fíky, lískové ořechy, mandle, meruňky, ořechy, pekanové ořechy, rozinky

Najděte, co hledáte:

Nejnovější

  • Brownies ze tří druhů čokolády 10.3.2019
  • Banánovo-kokosové muffiny s čokoládou 10.2.2019
  • Rohlíky 7.2.2019
  • Bezlepkový mandlový koláč s višněmi 27.1.2019
  • Ovesné hrudky s arašídy 18.1.2019

Recepty z postele na Instagramu

…

Recepty z postele na Facebooku

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar

Najděte svou oblíbenou ingredienci

badyán banán bazalka brambory brusinky celer celozrnná mouka chilli cibule citron jablko javorový sirup jogurt koriandr limetka maliny mandle med mléko mouka mrkev máslo ovesné vločky ořechy paprika parmezán petržel rajčata rozinky rozmarýn rukola rum skořice smetana tvaroh tymián třtinový cukr vanilka vejce vlašské ořechy zakysaná smetana zázvor česnek čokoláda šalotka

Copyright © 2023 Recepty z postele.

Delicious WordPress Theme by themehall.com