Žemlovku jsem měla ráda už jako malá. Výhod má několik: můžete v ní zpracovat staré rohlíky a díky použitým ingrediencím si vytvořit sladkost podle vaší chuti. Já jsem si upekla klasiku s jablky, která je doplněná ořechy a sušeným ovocem.
Co budete potřebovat?
- 4 starší rohlíky
- 2 vejce
- 300 ml mléka
- 2 plné lžíce moučkového cukru
- 1 lžičku skořice
- 2 lžíce másla (a další na vymazání pekáčku)
Na jablečnou vrstvu:
- 4 jablka
- 1 lžíci třtinového cukru
- hrst brusinek
- 4 lžíce rumu (plus jedna lžíce na závěrečné pokapání pečiva)
- hrst mandlí
- hrst kokosových plátků
Na tvarohovou vrstvu:
- 250 g polotučného tvarohu
- 2 lžíce moučkového cukru
- špetku mleté vanilky
Jak na to?
Brusinky namočte alespoň na hodinu do rumu. Z bílků ušlehejte sníh a dejte do lednice. V míse smíchejte žloutky, mléko, cukr, skořici, lžíci rozpuštěného másla. Rohlíky nakrájejte na větší plátky. Dejte je do mísy a nechte plátky nasáknout mléčnou směsí. Ve druhé misce smíchejte tvaroh, cukr a vanilku. Pekáček 25×20 cm vymažte máslem, dno pokryjte polovinou namočených rohlíků. Na to nahrubo nastrouhejte oloupaná jablka, posypejte třtinovým cukrem, brusinkami. Na pánvičce lehce opečte mandle. Posypejte jimi jablka. Uhlaďte, na jablečnou vrstvu rozetřete tvarohovou náplň. Posypejte kokosovými plátky a opět rozložte namočené rohlíky. Zalijte druhou lžící másla, zakápněte rumem. Dejte péct do trouby při 170 stupních na 40 minut. Pak na povrch rozetřete sníh z bílků, opět dejte do trouby na 10 minut. Hotovou žemlovku poprašte moučkovým cukrem.