11.11. je tradicí péct svatomartinskou husu. Osobně si na ní pochutnám v restauraci, ale na podobný způsob jsem doma připravila kuře. Výsledek mě mile potěšil. Snad vám taky zachutná!
Co budete potřebovat?
- 1 celé kuře (1600 g)
- 2 lžíce drceného kmínu
- 3 lžíce sádla
- 1 zelené jablko
- 2 žluté cibule
- 4 stroužky česneku
- 500 ml černého piva
- 1 lžičku třtinového cukru
- sůl, pepř
- vodu na podlití
Jak na to?
Kuře omyjte a osušte. Nakrájejte cibule, česnek i jablko, vše osolte a posypejte lžící kmínu a pepřem. Dutinu břišní vymažte lžící sádla. Dovnitře dejte část jablek s cibulí a česnekem, zbytek dejte do pekáče. Nohy kuřete svažte kuchyňským provázkem. Celé kuře pomažte druhou lžící sádla a posypejte solí a kmínem po všech stranách. Kuře dejte do pekáče. Podlijte trochou vody. Vemte si pečící papír, zmačkejte do koule a namočte. Tím kuře zakryjte. Pečte při 200 stupních asi 50 minut. Občas podlévejte výpekem. Pak pečící papír sundejte a na dno vlijte černé pivo s cukrem. Na kuře rozdělte poslední lžíci sádla. Opět během pečení kuře polévejte výpekem. Pečte dalších asi 50 minut. Kontrolujte, každá trouba peče jinak. Podávejte se zelím (v sekci Něco navíc).
Ať se vydaří!