Recepty z postele

  • Úvod (o mně)
  • Recepty
    • Předkrmy a rychlovky
    • Polévky
    • Masa
    • Ryby a mořské plody
    • Bez masa
    • Saláty
    • Sladké dobroty
    • Něco navíc
  • Kde to baví, voní, chutná
  • Kontakt

Svíčková

Klasika české kuchyně, kterou musí milovat snad úplně každý. A nehledejte v tom žádnou vědu, protože připravit svíčkovou není vůbec složité.

Počet porcí: cca 4 osoby

Co budete potřebovat?

  • 1 kg hovězího na svíčkovou
  • 60 g slaniny
  • 2 cibule
  • 2-3 mrkve
  • 2 petržele
  • čtvrt celeru
  • 3 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • dvě kolečka citronu
  • lžíci třtinového cukru
  • 1 kelímek smetany ke šlehání 31%
  • sůl, pepř
  • 1 velkou lžíci hořčice
  • hovězí vývar (případně vodu)
  • slunečnicový olej

Jak na to?

Den předem si připravte maso. Slaninu nakrájejte na špalíčky, otáčením nože v mase vytvořte otvory a do nich vsuňte slaninu. Maso tak prošpikujete a slanina mu dodá skvělou chuť. Celý kus masa, osolte, opepřete a potřete hořčicí. Dejte do lednice. Na druhý den maso vytáhněte z lednice asi 1 hodinu před tepelnou úpravou, aby mělo pokojovou teplotu. Ve velkém hrnci na třech lžících oleje osmahněte cibuli a nakrájené kousky zeleniny. Opečte ji, aby zhnědla. Zeleninu vyjměte a vložte maso, opečte ze všech stran, aby se zatáhlo. Vložte zpět zeleninu, přidejte koření, citron. Zalijte vývarem, aby sahal do půlky masa. Vařte asi dvě hodiny, maso průběžně obracejte. Dle potřeby podlévejte. Až bude maso měkké, tak ho vytáhněte a dejte stranou. Koření a citron vyjměte a vyhoďte. Zbytek rozmixujte nebo přepasírujte. Dochuťte cukrem, solí, pepřem a smetanou. Povařte dalších deset minut. Maso nakrájejte na plátky. Podávejte nejlépe s knedlíkem (recept najdete v sekci Něco navíc). Jako bonus můžete na talíř doplnit brusinkový džem, šlehačku i plátek citronu.

Ať se vydaří!

zveřejněno: 25.10.2017 autor: Iveta
Rubrika: Masa, Recepty Štítky: celer, hovězí maso, mrkev, petržel, smetana

Najděte, co hledáte:

Nejnovější

  • Brownies ze tří druhů čokolády 10.3.2019
  • Banánovo-kokosové muffiny s čokoládou 10.2.2019
  • Rohlíky 7.2.2019
  • Bezlepkový mandlový koláč s višněmi 27.1.2019
  • Ovesné hrudky s arašídy 18.1.2019

Recepty z postele na Instagramu

…

Recepty z postele na Facebooku

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar

Najděte svou oblíbenou ingredienci

badyán banán bazalka brambory brusinky celer celozrnná mouka chilli cibule citron jablko javorový sirup jogurt koriandr limetka maliny mandle med mléko mouka mrkev máslo ovesné vločky ořechy paprika parmezán petržel rajčata rozinky rozmarýn rukola rum skořice smetana tvaroh tymián třtinový cukr vanilka vejce vlašské ořechy zakysaná smetana zázvor česnek čokoláda šalotka

Copyright © 2023 Recepty z postele.

Delicious WordPress Theme by themehall.com