Máte nějakou oblíbenou sladkou podzimní kombinaci? U mě vítězí mák a švestky. Cokoli, co obsahuje tuhle dvojku, je prostě boží. Zkuste si doma připravit rychlý štrúdl.
Počet porcí: 1 štrúdl
Co budete potřebovat?
- 275 g listového těsta (rozválené těsto vám usnadní práci)
- 25-30 malých švestek zbavených pecek (čerstvých, kompotovaných, mražených)
- 7 lžic strouhaného perníku (perník na strouhání)
- 8 lžic mletého máku
- 3 plné lžíce mletého cukru
- 2 lžíce sušených brusinek
- dva tenké plátky másla
- 1 vejce na potření
Jak na to?
Připravte si rozválené listové těsto. Pomyslně si ho rozdělte do 2/3. Do středu těsta rovnoměrně rozložte polovinu nastrouhaného perníku. Zbylý perník promíchejte se švestkami. Pokud je máte mražené, nechte je rozmrznout a pak ubrousky odsajte přebytečnou vodu. To udělejte i u kompotovaných. Pak je rozložte na perníkové drobečky, těsně vedle sebe, část dejte i nahoru. Zasypejte mákem smíchaným s cukrem, posypejte brusinkami. Na směs rozložte kousky másla. Přeložte nejdříve konce štrúdlu směrem do středu. Pak jednu stranu přehněte přes švestky, překlopte druhou, okraje zmáčknutím spojte. Potřete celým rozkvedlaným vajíčkem. Povrch po celé délce několikrát propíchněte nožem. Dejte do předehřáté trouby na 195 stupňů a pečte cca 20-25 minut do zezlátnutí povrchu. Nechte malinko vychladnout a posypejte moučkovým cukrem.