Jáhly (loupané proso) jsou výživnou obilovinou, kterou si můžete dopřát k snídani i večeři. Navíc jsou přirozeně bezlepkové a lehce stravitelné. O to větší důvod s nimi začít den a uvařit si chutnou kaši.Počet porcí: 4 osoby
Co budete potřebovat?
- 200 g jáhel
- 500 ml mléka
- 100 ml smetany
- 1 lžíci třtinového cukru
- 1 lžíci másla
- pár kapek vanilkového extraktu
- špetku vanilky
- švestkový kompot nebo jiné ovoce (zavařené nebo čerstvé)
- skořici
- sůl
- med
Jak na to?
Jáhly propláchněte a pak je spařte horkou vodou. Nechte ji okapat a vsypte jáhly do horkého mléka se špetkou soli, vlijte smetanu, vsypte cukr, přidejte vanilku i extrakt, vařte 20 minut, občas promíchejte a případně ještě přidejte mléko. Do hotové kaše zamíchejte lžíci másla. Rozdělte do misek, zalijte medem, přidejte švestkový kompot nebo jiné ovoce. Můžete posypat skořicí.
Dobrou chuť!