Na Velký pátek se nejí maso, kromě rybího. Tradicí v tento den bývá buď hustá polévka nebo ryba. Tak jsem se rozhodla připravit vše v jednom.
Počet porcí: 4 osoby
Co budete potřebovat?
- 250 g tresky
- 1 šalotku
- 2 stroužky česneku
- 200 ml bílého vína
- 400 g konzervovaných rajčat
- hrst malých rajčátek
- 1 větší snítku rozmarýnu
- 2 bobkové listy
- lžíci provensálského koření
- 1-2 lžičky třtinového cukru
- petrželovou nať
- sůl, pepř
- špetku chilli
- špetku šafránu
- olivový olej, máslo
- špetku citronové kůry, šťávu z citronu
Jak na to?
Na větší lžíci másla a olivovém oleji nechte zesklovatět najemno nakrájenou šalotku, pak přidejte na kousky nakrájený česnek, zlehka opečte a zalijte bílým vínem, krátce povařte, přidejte nakrájená rajčata i konzervovaná rajčata, veškeré koření, celou snítku rozmarýnu, provensálské bylinky, sůl, pepř, zalijte asi 0,5 l vody a vařte cca 10 minut. Mezitím si nakrájejte na kousky rybu a osolte. Vložte do polévky a vařte asi 5 minut. Dochuťte citronovou kůrou, šťávou, nasekanou petrželovou natí. Podávejte s bílou bagetou.
Dobrou chuť!
Dobrou chuť!