Recepty z postele

  • Úvod (o mně)
  • Recepty
    • Předkrmy a rychlovky
    • Polévky
    • Masa
    • Ryby a mořské plody
    • Bez masa
    • Saláty
    • Sladké dobroty
    • Něco navíc
  • Kde to baví, voní, chutná
  • Kontakt

Trhanec s pomeranči

Na Škaredou středu se údajně podává jídlo, které se nepovede. Dělají se různé placky, bramboráky a taky trhanec. A s čím si ho připravit? Klasika je s jablky. Já jsem zvolila sladké a šťavnaté italské pomeranče od kamarádky.

Počet porcí: 4 osoby

Co budete potřebovat?

Na trhanec:

  • 200 g hladké mouky
  • 5 vajec
  • 100 ml smetany
  • 250 ml mléka
  • 4 lžíce pískového cukru
  • 2 lžíce másla
  • hrst rozinek
  • rum
  • špetku vanilky, sůl
  • moučkový cukr
  • hrst mandlových lupínků

Na kořeněné pomeranče:

  • malý kousek másla
  • 4 pomeranče
  • lžíci pomerančové kůry
  • 200 ml bílého vína
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce rumu
  • 4 hvězdičky badyánu

Jak na to?

Rozinky zalijte rumem a nechte odpočívat. Žloutky vyšlehejte s cukrem, přidejte smetanu a mléko, špetku vanilky, 2 lžíce rumu, bílky ušlehejte se špetkou soli v tuhý sníh a dejte stranou. Do žloutkové směsi přimíchejte mouku, nakonec vmíchejte bílky. Nechte odpočívat cca 20 minut. Mezitím si připravte horké pomeranče. Do rendlíku  na kousek másla položte nakrájené pomeranče, bez kůry. Promíchejte, zasypejte cukrem, přidejte nastrouhanou kůru z pomeranče, badyán, zalijte bílým vínem a rumem. Vařte pozvolna do zhoustnutí. Na pánvi s vyšším okrajem opečte na přepuštěném másle polovinu těsta. Na těsto rozložte polovinu rumových rozinek. Až se vám z jedné strany zpevní, otočte na druhou stranu a nechte zezlátnout. To stejné udělejte i s druhou polovinou. Ještě horké placky roztrhejte dvěma vidličkami. Promíchejte s pomeranči. Podávejte pořádně zasypané moučkovým cukrem. Zakápněte rumem a posypejte mandlovými lupínky. Můžete k tomu přidat kopeček šlehačky, zmrzliny nebo vanilkový krém. Nebo si připravit místo pomerančů typický trhanec s jablky. Skvělé jsou i jahody nebo lesní plody, atd.

Dobrou chuť!

zveřejněno: 12.4.2017 autor: Iveta
Rubrika: Recepty, Sladké dobroty Štítky: badyán, mléko, mouka, pomeranč, smetana, vejce

Najděte, co hledáte:

Nejnovější

  • Brownies ze tří druhů čokolády 10.3.2019
  • Banánovo-kokosové muffiny s čokoládou 10.2.2019
  • Rohlíky 7.2.2019
  • Bezlepkový mandlový koláč s višněmi 27.1.2019
  • Ovesné hrudky s arašídy 18.1.2019

Recepty z postele na Instagramu

…

Recepty z postele na Facebooku

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar

Najděte svou oblíbenou ingredienci

badyán banán bazalka brambory brusinky celer celozrnná mouka chilli cibule citron jablko javorový sirup jogurt koriandr limetka maliny mandle med mléko mouka mrkev máslo ovesné vločky ořechy paprika parmezán petržel rajčata rozinky rozmarýn rukola rum skořice smetana tvaroh tymián třtinový cukr vanilka vejce vlašské ořechy zakysaná smetana zázvor česnek čokoláda šalotka

Copyright © 2023 Recepty z postele.

Delicious WordPress Theme by themehall.com