Focaccia je italské pečivo, které je založené na spoustě olivového oleje. Ale abyste ho ochutnali, nemusíte jezdit do Itálie, ani chodit do italských restaurací, můžete si ho připravit doma. Recept je velmi snadný.
Co budete potřebovat?
- 500 g hladké mouky
- 20 g čerstvého droždí
- 400 ml vody
- 1-2 lžičky soli
- 1 lžičku cukru
- olivový olej
- černé olivy, rozmarýn
Jak na to?
V teplé vodě rozmíchejte droždí s cukrem, smíchejte s prosátou osolenou moukou. Pořádně vypracujte hladké těsto. Nechte kynout na teplém místě alespoň hodinu. Na plech pokapaný olejem dejte pečící papír, na něm vytvarujte dvě placky, 1 cm silné. Každou placku polijte olivovým olejem. Nechte kynout asi ještě 15 minut. Povrch poklepejte klouby prstů. Na jednu placku dejte okapané černé olivy, na druhou rozmarýn. Můžete použít i jiné bylinky, skvělý je tymián, taky můžete posypat hrubou mořskou solí. Opět pokapejte rovnoměrně olejem. Dejte do trouby předehřáté na 230 stupňů, pečte 10-15 minut dozlatova.
Podávejte se salátem nebo jen tak s olivovým olejem jako předkrm.
Dobrou chuť!