Sice ještě není doba grilovaček, ale chutný burger si můžete připravit i v tomto období. Sice v teple domova a na pánvi, ale když bude připravený dobře a s láskou, tak si na něm určitě pochutnáte. Počet porcí: 2 osoby
Co budete potřebovat?
- mleté hovězí maso (cca 350 -400 g) pupek, hrudí, krk (dá se koupit i připravený burger- dvojručák)
- sůl, pepř
- cibulovou marmeládu (recept v rubrice Něco navíc)
- pár listů červeného salátu
- dva listy římského salátu
- 1 rajče
- domácí majonézu (recept v Něco navíc)
- 2 plátky slaniny
- 2 housky (recept v Něco navíc)
Jak na to?
Mleté maso osolte, opepřete, důkladně promíchejte a nechte asi 30 minut odpočinout v lednici. Mezitím si připravte třeba cibulovou marmeládu. Maso vytáhněte z lednice a nechte při pokojové teplotě asi deset minut. Vytvořte placku o tloušťce 1–1,5 cm, navlhčenýma rukama zmáčkněte do velikosti větší housky. Počítejte s tím, že se vám burger při opékání zmenší. Maso opečte na trošce oleje z obou stran. (Nemám gril, tak jsem opékala na pánvi asi 5 minut z každé strany.) Hotové maso ještě dejte na chvilku do trouby s plátkem cheddaru, aby se roztavil. Housky podélně rozřízněte, opečte řeznými stranami na pánvi. Spodní opečenou půlku potřete cibulovou marmeládou, vrchní domácí majonézou. Na marmeládu položte plátky rajčat, maso s cheddarem, na to opečený plátek slaniny, lístky salátů a přiklopte vrchní částí housky s majonézou.
Tip! Do burgerů můžete použít kyselou okurku, čerstvou červenou cibuli, rukolu, polníček, atd.