Dýně je skvělá zelenina. Na podzim a v zimě patří mezi moje nejoblíbenější, připravuji z ní sladká i slaná jídla. Koláč voní po perníkovém koření a je krásně šťavnatý. Věřím, že tohle dýňové mámení si zamilujete.
Co budete potřebovat?
Na náplň:
- 500 g máslové dýně
- 3 vejce
- 1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka, 375 g
- 1 lžičku perníkového koření (případně namíchat mletý zázvor, skořici, badyán, hřebíček, muškátový oříšek)
- špetku muškátového oříšku
- špetku citronové kůry
Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 150 g másla
- 120 g mletého cukru
- 1 vejce
- 1 malou lžičku vanilkového extraktu
- špetku soli
Jak na to?
Nejdříve dýni nakrájejte na kousky a dejte na pečící papír na plech do trouby rozehřáté na 190 stupňů. Pečte cca 35 minut. Dýni je lepší péct než vařit. Při vaření do sebe vstřebá zbytečně moc vody a ta by nám pak překážela. Když se dýně bude péct, připravte si těsto. Do prosáté mouky s cukrem přidejte kostičky másla, vejce, extrakt a pořádně rukama propracujte těsto. Pak ho zabalte do fólie nechte odpočinout v lednici 20 minut. Až dýně změkne, tak ji zbavte slupky a rozmixujte. Smíchejte ji spolu s rozšlehanými vejci, kondenzovaným mlékem, kořením a kůrou. Těsto vytáhněte z lednice a natlačte jej do formy, vytáhněte okraje nahoru, zarovnejte s formou. Spodek propíchejte vidličkou a dejte péct do trouby při teplotě 190 stupňů na 5-8 minut. Vytáhněte z trouby a do formy s těstem vlijte dýňovou směs. Pečte dalších 40 minut při stejné teplotě. Těsto by mělo zezlátnout a dýňová směs zpevnit.
Tip! Koláč na závěr ještě můžete posypat zkaramelizovanými vlašskými ořechy. Na rozpálené pánvi opékejte ořechy spolu s tmavým cukrem. Až se obalí, máte hotovo. Pozor na připálení!