Když se v neděli rozvoní v kuchyni bábovka, to je ta pravá pohoda. A pokud ji chcete ve zdravější verzi, tak si ji upečte ze špaldové mouky. Do těsta jsem ještě přidala tvaroh, tak se nemusíte bát, že by na druhý den byla suchá.
Co budete potřebovat?
- 200 g špaldové celozrnné mouky
- 130 g másla
- 130 g třtinového cukru
- 250 g tvarohu
- 7 lžic javorového sirupu
- 4 vejce
- 1 balení kypřícího prášku
- špetku soli
- rozinky, brusinky, dýňová a slunečnicová semínka, lněné semínko – množství dle chuti
- máslo na vymazání formy a hrubá mouka nebo krupice na vysypání
Jak na to?
Vejce rozklepněte, z bílků a soli ušlehejte sníh, žloutky vymíchejte s cukrem, pak s rozpuštěným máslem, sirupem a tvarohem. Do směsi vsypte mouku s kypřícím práškem, pak vmíchejte semínka a sušené ovoce, na závěr sníh. Formu vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou nebo krupicí. Těsto vlijte do formy a pečte při 160 stupních 50-55 minut.
Ať vám chutná!