Houby miluju! A je jedno, jaké je roční období. Pokud máte kvalitní sušené hřiby, tak jsou všechna jídla úžasná. A polévky obzvlášť.
Počet porcí: 4-5 osob
Co budete potřebovat?
- 1 velkou cibuli
- 4 středně velké brambory
- 20 g sušených hřibů
- 10 snítek tymiánu
- 250 ml smetany
- 1,5 l vody
- hrst strouhaného parmezánu
- máslo, olivový olej, sůl, pepř
- 1-2 lžíce citronové šťávy
Jak na to?
Sušené hřiby opláchněte a pak je namočte na 20 minut do teplé vody. Do hrnce dejte dvě lžíce másla a oleje, přidejte nakrájenou cibuli, 8 snítek tymiánu, z některých oberte jen lístky, nechte zezlátnout. Brambory nastrouhejte na hrubém struhadle, přidejte do hrnce, promíchejte, osolte, přidejte houby i s vodou, chvilku restujte, zalijte vodou a vařte cca 20 minut. Některé houby vytáhněte na dozdobení a zbytek rozmixujte. Přimíchejte pár lžic smetany, citronovou šťávu, parmezán, pepř, dosolte. Chvilku povařte. Ze zbytku smetany ušlehejte šlehačku. Horkou polévku nalijte do hrnků na cappuccino, přidejte houby, šlehačku a posypejte lístky tymiánu.