Takto připravené slávky jsou klasikou, která bude chutnat vždy a všem. Kombinace vína, česneku, bylinek, olivového oleje, másla a mořských plodů je prostě skvostná!
Počet porcí: 2 osoby
Co budete potřebovat?
- 1 balení slávek, 1 kg
- 4 stroužky česneku
- 2 šalotky
- pár snítek tymiánu, rozmarýnu
- velkou hrst nasekané petržele
- 300 ml dobrého bílého vína
- 1-2 lžíce másla
- olivový olej, sůl, pepř
- kousek chilli papričky – není nutné
Jak na to?
Slávky pořádně propláchněte a ještě asi 20 minut nechte namočené ve vodě. Znovu opláchněte. Na velkou pánev nebo do hrnce dejte pár lžic olivového oleje a na něm nechte pomalu zesklovatět najemno nasekanou šalotku a na plátky nakrájený česnek. Zalijte bílým vínem, vložte lístky tymiánu a natrhaný rozmarýn a víno zredukujte na polovinu. Osolte a opepřete. Přidejte slávky, promíchejte, přiklopte a duste asi 5 minut při vyšší teplotě. Pak znovu promíchejte, vložte máslo a nasekanou petržel. Podávejte s bílým vínem a italskou vekou nebo bagetou opečenou nejlépe na másle.