Brokolice se dá připravit na řadu způsobů, může se jíst syrová i vařená, dušená či smažená. Já osobně ji mám ráda v salátech a polévce. A tu druhou variantu jsem si pro vás připravila v receptu.
Počet porcí: 2-4 osoby
Co budete potřebovat?
- 1 brokolici, cca 500 g
- 1 větší cibuli
- 1 velkou lžíci másla
- špetku nastrouhaného muškátového oříšku
- cca 600 ml vody
- 400 ml plnotučného mléka
- 100 ml smetany
- sůl, barevný pepř
- plátky plísňového sýra, skvělý je i kozí
Jak na to?
Brokolici rozeberte na růžičky, košťál nakrájejte na menší kousky. V hrnci rozpusťte máslo a na něm nechte zesklovatět nakrájenou cibuli, přidejte košťály, nastrouhaný muškátový oříšek, promíchejte, chvíli restujte a podlijte trochou vody. Duste pár minut, pak přidejte růžičky brokolice, zbytek vody a mléko, osolte, vařte asi 8 minut. Pár uvařených růžiček brokolice odeberte na dozdobení. Zbytek rozmixujte, vraťte zpět na sporák a přimíchejte smetanu, prohřejte. Na talíři podávejte se sýrem, pepřem a malými růžičkami brokolice. K polévce jsou báječné i na kostičky nakrájené opečené housky.