Přiznám se, že raději peču z klasické bílé mouky, ale najdou se recepty, kdy upřednostním tu celozrnnou. Jedním z nich jsou mrkvové muffiny. Jsou úžasně voňavé po koření a ráno chutnají nejlíp s kakaem.
Počet porcí: cca 10 košíčků
Co budete potřebovat?
- 200 g mrkve
- 100 g celozrnné pšeničné mouky
- 100 g třtinového cukru
- 3 vejce
- 40 g másla
- 2 lžíce mléka
- 70 g nasekaných vlašských ořechů (můžete použít i lískové)
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 1 lžičku mleté skořice, lžičku badyánu i zázvoru (případně dle chuti)
Jak postupovat?
Mrkev si nastrouhejte najemno. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. V míse utřete cukr se žloutky, přidejte rozpuštěné máslo, lžíce mléka, vmíchejte mouku, prášek do pečiva, koření, mrkev, sekané ořechy a sníh z bílků. Těsto rovnoměrně rozdělte do košíčků a dejte do předehřáté trouby na 180 stupňů, pečte 25 – 30 minut.
Tip! Muffiny chutnají báječně se sladkým tvarohem nebo přelité javorovým sirupem.