Hovězí maso na víně patří mezi moje oblíbené recepty. Miluju tu sladkokyselou chuť omáčky z vína, rajčat a kořenové zeleniny. Jako příloha se hodí knedlík, noky, těstoviny i rýže.
Počet porcí: cca 4 osoby
Co budete potřebovat?
- cca 600 g hovězího zadního
- 70 g slaniny vcelku
- 1 větší cibuli
- 1 mrkev
- 1 petržel
- kousek celeru
- 2 rajčata
- 400 g loupaných rajčat v plechovce
- 1 plnou lžíci rajčatového protlaku
- 1/2 citronu (bez kůry)
- 250 ml červeného suchého vína
- 8 kuliček nového koření
- 8 kuliček pepře
- 4 kuličky jalovce
- 2 bobkové listy
- 1 lžíci třtinového cukru-případně dle chuti
- olej, máslo
- sůl, pepř
- hladkou mouku na zahuštění-dle potřeby
Jak na to?
Hovězí maso osušte papírovou utěrkou. Slaninu nakrájejte na špalíčky, do masa zapíchněte nůž a otáčením vytvořte otvory, do kterých vložte slaninu. Maso osolte a dejte stranou. Do velkého hrnce vlijte asi 5 lžic slunečnicového oleje a kousek másla, rozehřejte a opečte nakrájenou cibuli i kostičky kořenové zeleniny. Pak vložte nakrájená rajčata, koření, cukr i plátky citronu. Přidejte maso a nechte zatáhnout ze všech stran. Podlijte vodou, bude stačit 200 ml, vlijte rajčata z plechu, protlak. Promíchejte, přiklopte a hrnec dejte do předehřáté trouby na 180 stupňů na asi hodinu a půl-do změknutí masa. Během pečení maso kontrolujte, případně podlijte vodou. Na posledních 30 minut vlijte červené víno. Hrnec vytáhněte z trouby a dejte na sporák. Maso vyjměte a omáčku přepasírujte přes síto. Pokud budete chtít zahušťovat, tak rozmíchejte 1 plnou lžíci mouky ve vodě, vlijte do omáčky a provařte asi 20 minut. Dle potřeby vlijte ještě vodu. Omáčku dochuťte citronovou šťávou nebo vinným octem nebo cukrem. Maso nakrájejte na plátky, podávejte s omáčkou a oblíbenou přílohou.
Dobrou chuť!