Banány patří mezi celoroční klasiku. Někdy se mi stane, že je nestačíme doma sníst a zhnědnou. V tom případě jsou ideální ingrediencí na přípravu celozrnné bábovky. Dolaďte ji ořechy a čokoládovou polevou a věřte, že vaši strávníci budou nadšení.
Co budete potřebovat?
- 3 banány
- 300 g celozrnné mouky
- 150 g třtinového cukru
- 50 g krupicového cukru
- 4 vejce
- 150 g másla
- 140 g řeckého bílého jogurtu
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- hrst čokoládových peciček nebo nasekané tmavé čokolády
- hrst pekanových ořechů
- hrst nasekaných mandlí
- máslo a mouku na vymazání a vysypání formy
Na polevu:
- 50 g tmavé čokolády
- 1 lžíci mandlového másla/příp. klasického
Jak na to?
Z vajec oddělte žloutky a bílky. Z bílků ušlehejte sníh. Žloutky vyšlehejte s cukrem, přidejte rozmačkaný banán, vanilkový extrakt, jogurt, změklé máslo. Přimíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva, čokoládové pecičky, jemně nasekané ořechy. Promíchejte a na závěr lehce vmíchejte sníh. Těsto vlijte do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečte při 170 stupních určitě hodinu. Kontrolujte zapíchnutím špejle do středu těsta. Až vyjde čistá, bábovka je upečená. Nechte ji vychladnout a vyklopte. V misce na vodní lázni rozpusťte čokoládu s mandlovým máslem. Bábovku polijte čokoládou a nechte zatuhnout.
Ať se vydaří!