Sezona jahod je v plném proudu a takové ovocné knedlíky jsou v tomto období už jakousi klasikou. Přiznám se, že mám raději tvarohové než kynuté a neplněné než plněné. Pokud jste na tom jako já, zkuste tuhle rychlou verzi.
Počet porcí: cca 20 menších knedlíků
Co budete potřebovat?
- 1 kostku baleného (ne vaničkového) tvarohu (250 g)
- 1 vejce
- 5 lžic jemné dětské krupice
- 1 lžičku pískového cukru
- špetku soli
Na omáčku:
- jahody
- třtinový cukr
- citronovou šťávu
- špetku mleté vanilky
- špetku skořice
Dokončení:
- jahody
- moučkový cukr
- máslo
- mátu
Jak na to?
V misce smíchejte tvaroh, celé vejce, krupici, sůl a cukr. Vznikne měkké ale držné těsto. Nechte chvilku odpočívat. Do velkého hrnce dejte vařit vodu. Až dosáhne bodu varu, osolte ji a nechte jen mírně probublávat. Z těsta tvořte knedlíčky, které ihned vhazujte do horké vody. Občas mírně promíchejte, aby se nepřichytily na dno. Až vyplavou na hladinu, vytáhněte je a nechte okapat. Vaření trvá asi 3 minuty. Knedlíky můžete rovnou podávat s nakrájenými čerstvými jahodami a rozpuštěným máslem. Můžete si ale připravit taky jednoduchou omáčku. Jahody rozmačkejte, dejte do rendlíku, přidejte cukr a citronovou šťávu dle chuti, vanilku, skořici. Poduste dvě minuty. (Hotovou omáčku ale můžete i přepasírovat a ještě zredukovat.) Knedlíky dejte na pánev na rozehřáté máslo a opečte dozlatova. Na talíř (na porci) dejte pět opečených knedlíků, přelijte omáčkou, dozdobte čerstvými jahodami a mátou, poprašte moučkovým cukrem. (Můžete přidat i nastrouhaný tvaroh).
Dobrou chuť!