Bez mazance nejsou žádné Velikonoce. Peču ho/je každý rok. Jen někdy zvolím verzi bez kynutí (tvarohový mazanec už na webu najdete z loňska). Ale tohle je prostě klasika.Počet porcí: 1 veeelký nebo dva střední mazance
Co budete potřebovat?
- 500 g hladké mouky
- 100 g krupicového cukru
- 100 g rozpuštěného másla
- 200 ml vlažného mléka
- 30 g droždí
- 2 žloutky
- hrst rozinek namočených přes noc v rumu
- velkou hrst loupaných mandlí
- špetku mleté vanilky
- 1 lžíci citronové kůry z bio citronu
- 1/2 lžičky soli
Na závěr:
- 1 vejce na potření
- velkou hrst mandlových lupínků
- moučkový cukr na posypání
Jak na to?
Do misky dejte lžíci cukru, rozdrobené droždí a lžíci mouky. Vše utřete do hladké tekuté směsi. Přidejte polovinu mléka a dejte na teplé místo vzejít kvásek. Za deset minut se vytvoří hustá pěna. Mezitím do mísy prosijte mouku s cukrem, vanilkou, solí, přidejte kůru z citronu. Do moučné směsi vlijte mléko, kvásek, žloutky, máslo. Vše pořádně smíchejte. Nejdříve vařečkou a později těsto zpracovávejte ručně. Dle potřeby malinko podsypejte moukou, aby se těsto nelepilo. Těsto by mělo být hladké a měkké, zpracujte ho do bochánku, zakryjte utěrkou a dejte na dvě hodiny kynout. Poté do těsta zapracujte nasekané mandle a okapané rozinky. Vytvořte dva menší bochánky (nebo jeden velký), zakryjte a opět dejte na dvě hodiny kynout. Vykynuté mazance pomažte rozkvedlaným vajíčkem a posypejte mandlovými lupínky, vložte je do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte 5 minut. Teplotu snižte na 150 stupňů a pečte dalších 30 minut. Dávejte si pozor! Každá trouba peče jinak. Kontrolujte starým trikem, zapíchnutím špejle do středu mazance. Až vyjde čistý, máte upečeno. Hotový mazanec nechte vychladnout a pak ho pocukrujte…
…a pak si pochutnejte…