Kukuřičná kaše je skvělá. Bez obav může sloužit jako náhrada klasické bramborové kaše. Zamilovala jsem si ji natolik, že jsem se rozhodla najít ten nejlepší recept a metodou „pokus-omyl“ vytvořit jemnou, smetanovou přílohu k masu nebo grilované zelenině. Polenta je oblíbená hlavně v Itálii, Chorvatsku, Rumunsku… A cizinci vědí, proč ji připravují. Chutná totiž božsky!
Počet porcí: 4 osoby
Co budete potřebovat?
- 500 ml vývaru (můžete dát i vodu nebo 250 ml vývaru a 250 ml vody)
- 100 ml až 150 ml smetany (případně plnotučného mléka)
- 200 g polenty (předvařená kukuřičná mouka)
- 40 g másla
- 20 g strouhaného parmezánu
- sůl a pepř
Jak na to?
Vývar nechte dojít k varu, přidejte smetanu a postupně přisypávejte polentu, kaše vám začne houstnout. Neustále míchejte dvě až tři minuty. Pokud je kaše moc hustá, přidejte smetanu, pokud moc řídká, tak polentu. Konzistence má být klasicky kašovitá, aby hezky klouzala do krku. Odstavte ze sporáku, vložte kostky másla a jemně nastrouhaný parmezán, sůl a čerstvě namletý pepř.
Tip! Na závěr kaši pokapu olivovým olejem. A pokud vám polenta zůstane, nevyhazujte ji, můžete ji zpracovat i na druhý den. Stačí vyškrábnout rendlík a na pánvi s olivovým olejem opéct dozlatova. Přidat pár bylinek (petržel, šalvěj, tymián) a je to! Chutná skvěle s bílým nebo růžovým vínem.