Nejlepší a nejklasičtější pizza… Základem je kvalitní rajčatová omáčka plná bylinek, pak kvalitní mozzarella, čerstvá bazalka a tenké křupavé těsto. Příprava je velmi jednoduchá…Počet porcí: 2 pizzy (4 osoby)
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 150 ml teplé vody
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžičku sušeného droždí
- 2 lžíce olivového oleje (plus další na plech)
Na rajčatovou směs:
- 400 g rajčat v konzervě (kvalitních, krájených)
- 1 lžíci rajčatového protlaku
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř
- po lžičkách sušené oregáno, tymián
- 1/2-1 lžičku cukru na případné doslazení omáčky
- 3 lžíce olivového oleje
Na závěr:
- 2 kuličky mozzarelly (1 kulička asi 100 g)
- 20 bazalkových listů
Jak na to?
Ve vodě smíchejte sůl a droždí. Do mísy prosijte mouku, přidejte vodu s droždím, přilijte i olej. Vše promíchejte nejdříve vařečkou, a pak zpracovávejte ručně. Pokud se těsto lepí, tak si navlhčete ruce. Zpracovávejte asi pět minut. Pak dejte do misky a uložte na 30 minut na teplé místo kynout. Mezitím si připravte rajčatovou omáčku. Na pánev dejte olivový olej, najemno nakrájenou cibuli, nechte změknout, vmíchejte nasekaný česnek, rajčata, protlak, sušené bylinky a dochuťte cukrem, solí, pepřem. Nechte probublávat asi 10 minut. Vykynuté těsto rozdělte na polovinu. Plech vyložte pečícím papírem, pokapejte olivovým olejem, na ruce si taky dejte olivový olej a z každé poloviny těsta vytvořte placku o průměru zhruba 25 cm. Placky by měla být tenká. Pokud máte rádi křupavější okraje, tak ji vytvořte všude stejně tlustou. Pokud chcete okraje „buchtovější“, vytvořte placku menší se silnějšími okraji. Na každé těsto naneste polovinu rajčatové směsi, nechte volný 1 cm od konce. Na základ naskládejte plátky mozzarelly a zakápněte olivovým olejem. Vložte do předehřáté trouby. Pečte na 220 stupňů asi 15 minut. Každá trouba peče jinak, hotovu pizzu poznáte podle zlatavých okrajů a vůně. Na hotové jídlo položte čerstvé lístky bazalky. Pizza chutná nejvíc ještě horká. Přidejte si k ní salát a vychlazené bílé víno a během chvilky se budete cítit jako v Itálii.
Buon appetito!