Dort bývá obecně šperkem kuchyně. Jeho příprava je náročnější a peče se jen při speciálních příležitostech. Můžete si ale připravit dort, který je jednoduchý a svěží. Navíc díky květům vás naláká na jarní období.
Co budete potřebovat?
Na základní piškotový korpus:
- 200 g hladké mouky
- 140 g cukru krupice
- 6 vajec -bílky a žloutky zvlášť
- 50 g rozpuštěného másla
- 2 lžíce mléka
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžíce citronové šťávy
- špetku soli
Na krém:
- 200 g mascarpone
- 200 g ricotty
- 200 g smetany ke šlehání
- 3-4 lžíce zahuštěného slazeného mléka
- 1/2 lžičky mleté vanilky
- 1/2 lžičky citronové kůry
Na středovou vrstvu a dozdobení:
- asi dvě hrsti jahod
- lískooříškový krém/můžete použít i marmeládu, případně jen světlý krém
- chemicky neošetřené květy
Jak na to?
Nejdříve si připravte piškotové těsto. Do základního piškotu nepatří kypřící prášek, tak nezapomeňte vše pořádně vyšlehat. Z bílků, citronové šťávy a soli vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky pořádně vyšlehejte s cukrem do bílé pěny. Žloutkovou směs vlijte do mísy, přimíchejte prosátou mouku, máslo, extrakt, mléko. Opatrně promíchejte. Na závěr lehce vmíchejte sníh. Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy o průměru cca 20 cm. Těsto můžete rozdělit i do dvou forem. Pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů, pečte asi 20 minut (pokud pečete ve dvou formách), v případě, že pečete jeden kus, pečte asi 45 minut. Kontrolujte zapíchnutím špejle do těsta. Až vyjde čistá, máte hotovo. Korpus nechte vychladnout. Pak dle chuti rozřízněte nožem nebo nití na dva až čtyři pláty. Do mísy dejte mascarpone, ricottu, slazené mléko, kůru z citronu, vanilku. Ze smetany vyšlehejte šlehačku, přidejte do krému. A teď máte několik variant. Pláty dortu můžete namazat světlým krémem nebo lískooříškovým krémem nebo marmeládou. Na každý plát naskládejte na plátky nakrájené jahody. Pak namažte celý dort světlým krémem. Zbytek dejte do cukrářského sáčku s ozdobným hrotem. Na povrchu vytvořte kytičky. Dozdobte jedlými květy. Dejte do lednice ztuhnout.
Nechte si chutnat!