Bábovku si můžete upéct i na slavnostní vánoční stůl. Stačí jen přidat pár voňavých ingrediencí: koření a čokoláda funguje vždy.
Co budete potřebovat?
- 320 g polohrubé mouky
- 200 g másla
- 4 vejce
- 100 g krupicového cukru
- 100 g třtinového cukru
- 2 lžičky kypřícího prášku (cca polovinu balíčku)
- dřeň z jednoho vanilkového lusku
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžičku mletého zázvoru
- 1 lžičku mletého koriandru
- 1 lžičku skořice
- 1/2 lžičky hřebíčku
- 50 ml červeného vína
- 100 g nasekané tmavé čokolády
- máslo a mouku do formy
Na polevu:
- 50 ml červeného vína
- 3 lžíce citronové šťávy
- 5 lžic moučkového cukru
Jak na to?
V míse vyšlehejte celá vejce s cukrem a vanilkou do pěny. Přidejte rozpuštěné máslo, koření, víno, kakao, prosijte mouku s práškem do pečiva a řádně promíchejte, vmíchejte i nasekanou čokoládu. Vlijte do vymazané a vysypané formy. Pečte v troubě na 170 stupňů asi 50 minut. Kontrolujte zapíchnutím špejle do těsta. Až se nebude lepit, bábovka je upečná. Nechte ji zchladnout ve formě, pak vyklopte. Svařte víno na tři lžíce, přidejte šťávu z citronu a cukr a vytvořte sirup. Polijte bábovku. Můžete dozdobit čokoládovými kousky.
Dobrou chuť!