Prosinec je třeba odstartovat vůní z vánočního pečení. V tomto moučníku se kombinuje všechno, co mám ráda: med, koření, mandle a sušené ovoce. Navíc je dobrota připravená z celozrnné mouky, tak můžete mlsat s klidem.
Co budete potřebovat?
- 250 g celozrnné mouky
- 150 g tekutého medu
- 70 g třtinového cukru
- 60g másla, další na vymazání formy
- 1 vejce
- 10 lžic mléka
- 1 lžičku mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého kardamomu
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 100 g mandlí
- 100 g sušených datlí bez pecky
- 50 g sušených brusinek
- 1 lžičku kypřícího prášku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 100 g bílé čokolády na polevu
- oloupané mandle na ozdobu
- cukrové perličky
Jak na to?
Med a máslo rozpusťte na mírném ohni. V míse vyšlehejte vejce a cukr, přidejte koření. Přimíchejte máslo s medem, nakrájené ovoce i ořechy, mouku i kypřidla, mléko. Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy (např. chlebíčkové formy dlouhé asi 20 cm). Pečte při 160 stupních asi hodinu. Kontrolujte špejlí, až vyjde čistá, máte hotovo. Moučník nechte chvilku ve formě, pak vyklopte a nechte úplně vychladnout. Polijte rozpuštěnou čokoládou a dozdobte mandlemi, brusinkami a cukrovými perličkami.
Ať vám chutná!