Tento koláč si určitě zaslouží vaši pozornost. Stejně jako si zaslouží sváteční čajový servis a místo na vašem stole. Navíc je to typický podzimní moučník, ve kterém zpracujete jablíčka ze zahrady.
Co budete potřebovat?
- 450 g polohrubé mouky
- 100 g cukru krupice
- 3 plné lžíce moučkového cukru
- 200 g másla
- 4 vejce
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 kg jablek
- velkou hrst mixu rozinek i sušených brusinek
- velkou hrst nasekaných vlašských ořechů
- 1 lžíci kukuřičného škrobu
- 1 lžičku mleté skořice
- dvě špetky soli
- špetku vanilkového prášku
- špetku citronové kůry
Jak na to?
Do mísy dejte čtyři žloutky a vyšlehejte je s krupicovým cukrem, pak vmíchejte změklé máslo, vsypte prosátou mouku s práškem do pečiva, solí, vanilkou a citronovou kůrou. Vytvořte těsto. Jednu třetinu těsta zabalte do fólie a dejte do mrazáku. Zbylé dvě třetiny rozválejte nebo natlačte na dno formy cca 22×32 cm vyložené pečícím papírem a vymazané máslem. Z bílků, špetky soli a dvěma lžícemi moučkového cukru ušlehejte sníh. Jablka oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Dejte do mísy, zasypejte škrobem, zbylým cukrem, skořicí, promíchejte s opláchnutými rozinkami a brusinkami, vlašskými ořechy. Jablečnou směs rovnoměrně rozložte na těsto. Na jablka natřete bílkový sníh a na něj nahrubo nastrouhejte zmrzlou část těsta. Dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů, pečte cca 35 minut do zezlátnutí povrchu.