Na jihu Moravy se nám urodilo poměrně dost hrušek. A díky tomu vznikají snadné a rychlé recepty, které zvládne opravdu každý.Počet porcí: 2 nohavice štrúdlu
Co budete potřebovat?
- 400 g listového těsta
- cca 10 hrušek
- 6 lžic nasekaných vlašských ořechů
- 6 lžic rozdrobených piškotů
- 1 lžíci mletého zázvoru
- 2 lžíce krupicového cukru (podle sladkosti a hrušek)
- 1 lžičku skořice
- 6 tenkých plátků másla
- citronovou šťávu z poloviny citronu
Jak na to?
Těsto rozdělte na dvě poloviny. Jednu část rozválejte na obdélník a pomyslně si ho rozdělte do 2/3. Do středu těsta rovnoměrně rozložte polovinu piškotových drobků. Hrušky oloupejte a zbavte jádřinců, nakrájejte na plátky, rovnoměrně zalijte citronovou šťávou. Polovinu rozprostřete na piškotové drobky. Posypejte lžící cukru, polovinou zázvoru, polovinou skořice a polovinou vlašských ořechů. Na povrch naskládejte tři tenké plátky másla. Přeložte jednu stranu těsta přes hrušky, pak druhou, po celé délce zmáčknutím spojte k sobě, stejně tak i konce. Povrch po celé délce několikrát propíchněte nožem, aby unikala pára a štrúdl nepraskl. U druhé poloviny těsta postupujte stejně. Obě nohavice štrúdlu dejte na plech s pečícím papírem. Vložte do předehřáté trouby na 195 stupňů a pečte 20-30 minut do zezlátnutí těsta.