U této polévky se rozhodně nemusíte bát, že vám noky budou kynout. Jsou z lahůdkového droždí, které to neumí, ale zvýrazní a dochutí jídlo. Zkrátka je to skvělý pomocník v kuchyni.
Počet porcí: 4-5 osob
Co budete potřebovat?
Na polévku:
- 2 mrkve
- 1 větší petržel
- kousek celeru
- hrst ovesných vloček
- 1 lžíci sádla
- 1 velkou cibuli
- kousek pórku
- 3 stroužky česneku
- (1 lžíci sušené majoránky)-buď použijte do noků nebo do polévky
- 1,5 l zeleninového vývaru (nebo bio zeleninové kostky a vody)
- sůl, pepř
Na drožďové noky:
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- 3-4 lžíce strouhanky
- 2 stroužky česneku
- 1 velké vejce
- 1 lžíci smetany
- zarovnanou lžíci másla
- sůl, pepř
- 1 lžíci nasekané petrželové natě
- (1 lžičku sušené majoránky)
Jak na to?
Na sádle nechte zesklovatět nasekanou cibuli , česnek i pórek, přidejte na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Vsypte ovesné vločky, zalijte trochou vývaru, krátce povařte, dolijte vývar, vařte do změknutí zeleniny. Mezitím si připravte noky. V talíři nožem promíchejte všechny ingredience. Noky tvořte za pomoci dvou lžiček. Do polévky během vaření vhoďte jeden nok na zkoušku. Pokud se bude rozpadat, tak zapracujte ještě trochu strouhanky. Noky vařte pár minut, hotové vám vyplavou na povrch. Polévku dochuťte majoránkou a nechte chvilku odpočinout.