Chuť a vůni dálek si můžete v tomto podzimním období navodit díky jídlu. Stačí použít kvalitní koření a ty správné ingredience. Samotná příprava jídla je pak velmi jednoduchá.Počet porcí: 2 osoby
Co budete potřebovat?
- 1 hrnek (300 ml) uvařené dlouhozrnné rýže (basmati, jasmínová)
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 2 menší cibule
- 1 plnou lžičku kurkumy
- 1 zarovnanou lžičku římského kmínu
- větší špetku mleté skořice
- 4 semínka kardamomu
- velkou hrst kešu ořechů
- hrst rozinek
- 5 lžic kokosového mléka
- sůl
Jak na to?
Na lžících oleje opečte najemno nakrájené cibule. Kardamom rozdrťte v hmoždíři, slupky a větší části odstraňte. Zbytek přidejte k cibuli, přimíchejte i ostatní koření a nechte rozvonět. Rozinky zalijte horkou vodou, sceďte a vmíchejte ke koření, přidejte rýži, kokosové mléko, promíchejte, dosolte. Na pánvi opečte kešu (bez oleje), vše promíchejte a podávejte třeba s tofu. Rýže se skvěle hodí i k rybě nebo kuřecímu masu.
TIP! Pokud nemáte uvařenou rýži, postupujte takto: rýži nejdříve propláchněte v hrnci, slijte vodu, osolte, přidejte kurkumu a rozinky a vařte do změknutí. (Pozor na rozvaření! Rýže má být pevná, ale měkká.) Slijte vodu a dál postupujte podle návodu nahoře.