Bez dýňového rizota si podzim neumím ani představit. Tohle rizoto je lahodně krémové a díky své chuti i barvě dokáže zlepšit náladu. Nevěříte? Vyzkoušejte…
Počet porcí: 4 osoby
Co budete potřebovat?
- 1 hrnek dýňového pyré (viz. Něco navíc)-hrnek o objemu 300 ml
- 1 hrnek rýže Arborio
- 4 plné lžíce másla
- 1 větší šalotku
- 1-2 menší stroužky česneku
- 200 ml bílého vína
- 700 ml zeleninového vývaru
- 100 g strouhaného tvrdého sýra
- 1 zarovnanou lžičku mletého rozmarýnu
- kousek chilli
- sůl
Jak na to?
Šalotku a česnek nakrájejte najemno, dejte ji na dvě lžíce másla. Nechte pozvolna změknout, přidejte neopláchnutou rýži, lehce orestujte. Zalijte vínem, nechte vyvařit, vmíchejte dýňové pyré, zasypejte rozmarýnem, přidejte kousek nasekaného chilli, pravidelně promíchávejte a podlévejte vývarem, duste do změknutí. Na závěr vmíchejte zbylé lžíce másla, sýr a nechte rozpustit. Dosolte dle chuti.
Dobrou chuť!