Crumble pochází z Británie. Spodní část je plná ovoce a vrchní je složená z křupavé, máslové drobenky. Dezert je nejlepší ještě teplý. Podávat k němu můžete zmrzlinu nebo jen jogurt.
Počet porcí: cca 6 osob
Co budete potřebovat?
Na ovocný základ:
- 8 velkých švestek
- 2 broskve
- 2 jablka
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1-2 lžíce třtinového cukru (podle sladkosti ovoce)
Na drobenku:
- 100 g másla
- 100 g třtinového cukru
- 100 g mandlové mouky
- 100 g ovesných vloček
- 100 g mandlových plátků
- špetku vanilkového prášku
Jak na to?
Ovoce nakrájejte na kousky, zalijte šťávou, zasypejte cukrem a krátce povařte, aby ovoce trochu změklo a pustilo šťávu. Ovesné vločky jemně rozmixujte. Vsypte do mísy, přidejte cukr, mandlovou mouku a zapracujte studené máslo. Vytvořte drobenku, kterou promíchejte s plátky mandlí. Pekáček o velikosti 25×20 cm vymažte máslem, přidejte ovoce. Drobenku rovnoměrně naneste na ovocnou směs. Dejte péct do trouby při 180 stupních na 20-25 minut, do zezlátnutí drobenky.