K pravému domácímu vývaru patří i pravé nudle. K jejich vytvoření stačí sice minimum ingrediencí, ale maximum úsilí. Vytvořit dokonalé těsto vyžaduje totiž trochu zručnosti a trpělivosti.
Co budete potřebovat?
- 1 vejce
- hrubou mouku (víc jak hrnek)
- sůl
Jak na to?
Na talíř vsypte hrubou mouku (asi hrnek). Ve středu udělejte místo a vyklepněte vajíčko, přidejte špetku soli. Nožem ze strany na stranu hrňte mouku a promíchávejte spolu s vajíčkem. Směs nechte na talíři. Dle potřeby přisypávejte mouku a zpracovávejte dál. Až se vám vytvoří pevnější těsto, tak pořádně zpracujte rukama, hlavně dlaní. Hotové těsto poznáte podle toho, když do něj zapíchnete prst, tak se vám promáčknutá část těsta vrátí zpátky. Nechte v kouli chvilku odpočívat. Podsypejte vál a těsto rozválejte na velmi tenký plát. Začněte od středu. Pravidelně obracejte a podsypávejte. Plát by měl být tenký, ale pevný. Dejte jej trochu vyschnout na čistou utěrku. Pak použijte nejlépe strojek a plát těsta rozdělte, vložte do strojku a vytvořte nudle. Případně několikrát přehněte a snažte se nakrájet tenké nudličky nožem. Takto připravené nudle uvařte v horké a osolené vodě, trvá to pár minut. Nebo je rovnoměrně rozložte na vál a nechte vyschnout do druhého dne. Pravidelně otáčejte. Uschovejte v papírovém pytlíku.