Recept na tento guláš jsem získala od maminky. Její kuchyně je moje oblíbená, tak se jí pravidelně ptám na radu. Nejvíc se mi na receptu líbí to, že guláš není zahuštěný moukou a rajčata i bílá paprika mu dodají skvělou chuť.
Počet porcí: 4 osoby
Co budete potřebovat?
- 700 g vepřového masa na guláš (vepřová plec)
- 4 střední cibule
- 5 stroužků česneku
- 1 velkou bílou papriku
- 3 středně velká rajčata
- 3 středně velké brambory
- 2 lžíce sádla
- 1 lžíci mleté sladké papriky
- 1 lžíci drceného nebo mletého kmínu
- 2 lžíce sušené majoránky
- sůl, pepř
- chilli dle chuti
- horkou vodu na podlévání (cca 1 litr, podle požadované hustoty guláše, podle bramborového škrobu)
Jak na to?
Cibuli nakrájejte na menší kousky, dejte do většího hrnce na rozehřáté sádlo, nechte zesklovatět. Přidejte najemno nakrájené tři stroužky česneku, na kostky nakrájené maso, orestujte, zasypejte červenou paprikou, kmínem, osolte, pořádně promíchejte. Zalijte trochou horké vody. Duste asi 15 minut pod pokličkou, hlídejte a míchejte. Pak přidejte chilli dle chuti, nakrájenou papriku i rajčata a jednu najemno nastrouhanou bramboru. Pravidelně zalévejte vodou, míchejte a duste ještě dalších cca 40 minut, aby bylo maso měkké. Mezitím si v rendlíku uvařte zbylé dvě brambory nakrájené na kostičky. Až bude maso hotové, tak přidejte dva zbylé stroužky česneku, lžíce majoránky, dosolte, opepřete, duste ještě pět minut. Po vypnutí nechte guláš chvilku odpočinout. Při servírování jemně promíchejte s kostičkami brambor. Podávejte s chlebem, knedlíkem nebo bramborem.