Miluju, když se doma rozvoní bábovka. Je cítit po rumu, kakau i vanilce. Navíc díky zakysané smetaně je krásně vláčná. Vyzkoušejte!
Co budete potřebovat?
- 200 g polohrubé mouky
- 100 g hladké mouky
- 180 g másla
- 200 g cukru krupice
- 3 lžíce javorového sirupu
- 180 g zakysané smetany
- 4 vejce
- ¾ balení prášku do pečiva
- větší špetku jedlé sody
- špetku vanilky
- máslo, krupici na vymazání a vysypání formy
- Navíc na tmavou část:
- 2 lžíce rumu
- 1 velkou lžíci kakaa
- 1 lžíci javorového sirupu
Jak na to?
Z bílků vyšlehejte sníh. Žloutky utřete s cukrem a máslem, přimíchejte smetanu a sirup. Do tekuté směsi postupně přimíchávejte mouku s kypřícím práškem, jedlou sodou a vanilkou. Na závěr vmíchejte bílkový sníh. Formu vymažte máslem a vysypejte krupicí. Do formy vlijte 2/3 těsta. Zbylo 1/3 smíchejte se lžící sirupu, kakaem a rumem. Vlijte do formy. Nožem několikrát protáhněte, ať se těsta prolnou. Pro větší mramorový efekt několikrát opakujte. Pečte při 165 stupních 50 minut.
Sladké chutnání!