Na přípravě domácích rohlíků není vůbec nic složitého. Jde jen o řádné propracování těsta a následné kynutí. Na to si nechte opravdu dost času a nepodceňujte ho.Počet porcí: 12 rohlíků i více (dle velikosti)
Co budete potřebovat?
- 300 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 40 g droždí
- 1 malou zarovnanou lžičku krupicového cukru
- 70 ml slunečnicového oleje
- 50 g másla
- 150 ml mléka
- 50-100 ml vody
- sůl
- vejce na potření
- sezamová semínka
Jak na to?
Do misky rozdrobte droždí, přidejte cukr a vše utřete v pastu. Zalijte mlékem, přidejte lžíci mouky, zakryjte a dejte na teplé místo kynout na cca 10 minut. Do velké mísy prosijte mouky se solí, vmíchejte vlažné rozpuštěné máslo, olej, kvásek a 50 ml vody. Zpracujte na těsto. Podle potřeby přilijte ještě zbytek vody. Opět dejte kynout na teplé místo, bude to trvat asi hodinu. Těsto pak znovu promíchejte a nechte ještě 30 minut kynout. Na pomoučněném válu si těsto rozdělte do 3-4 bochánků, podle velikosti rohlíků. Každý bochánek pak rozválejte na placku velikosti velkého talíře. Rozkrojte do čtverce a každý trojuhelník zavinujte od široké části ke špičce, dobře utahujte. Konce rohlíků můžete malinko zahnout. Dejte na pečící papír na plech a zakryté nechte ještě 20 minut kynout. Před vložením do trouby rohlíky potřete rozšlehaným vejcem se špetkou soli a posypejte sezamovými semínky. Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 15-20 minut do zezlátnutí.
Ať se vydaří!