Jablečný závin patří mezi klasiku, která se pravidelně peče v našich kuchyních jako rychlá sladkost k nedělní kávě. Zkuste ale tentokrát kupované listové těsto nahradit touto křehkou variantou. Strávníci vaše domácí snažení určitě ocení.Počet porcí: 2 záviny (asi 16 kousků)
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 300 g polohrubé mouky
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 celé vejce
- 2 kávové lžičky prášku do pečiva
- dvě špetky soli
- špetku mleté vanilky nebo špetku citronové kůry
Na náplň:
- cca 6 jablek
- 4 lžíce rozdrcených piškotů nebo máslových sušenek
- 2 lžičky skořice
- 2 lžíce třtinového cukru
- 4-6 lžic nasekaných vlašských ořechů
- 2 plátky másla
- (rozinky, brusinky)
Jak na to?
Nejdříve si připravte těsto. Do mísy dejte změklé máslo (ne rozpuštěné, těsto by se hůř zpracovávalo), přidejte prosátý cukr, sůl, vejce, vsypte prosátou mouku s práškem do pečiva a vanilkou nebo kůrou z citronu, propracujte. Těsto zabalte do fólie a dejte na nejméně 30 minut až hodinu odpočinout do lednice. Pak těsto nechte chvilku povolit při pokojové teplotě. Jablka nastrouhejte na hrubém struhadle. Těsto rozdělte na dvě části. Každou rozválejte na pomoučněném válu, podsypávejte dle potřeby. Rozvalujte pomalu, ať se těsto netrhá. Vytvořte obdélník o délce přes 30 cm a šířce přes 20 cm. Do středu rozprostřete rozdrobené sušenky na ně navrstvěte jablka, zasypejte polovinou cukru, skořice, ořechů. Plátek másla rozdělte rovnoměrně po celé délce. Opatrně spojte okrajové části k sobě a zaviňte. Přeneste na plech vyložený pečícím papírem. To stejné udělejte i s druhým závinem. Obě nohavice pak propíchejte na několika místech nožem, aby mohla unikat pára. Pokud se bude závin trhat, části k sobě jdou hezky spojit těstem. Vložte do vyhřáté trouby na 180 stupňů a pečte dozlatova asi 35 minut. Hotový závin nechte vychladnout, podávejte posypaný moučkovým cukrem, přidat můžete i kopeček šlehačky.
Ať vám chutná!