Dort, v kombinaci s pařížskou šlehačkou, patří mezi oblíbené sladké dobroty mého přítele. Upekla jsem mu ho k narozeninám, ale hodí se na jakoukoli příležitost. A žádnou vědu v tom nehledejte, je velmi jednoduchý.
Co budete potřebovat?
- 150 g polohrubé mouky
- 160 g pískového cukru
- 5 vajec
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce hrubě nastrouhané tmavé čokolády
- 4 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva
- špetku mleté vanilky
Na pařížskou šlehačku:
- 350 g smetany ke šlehání
- 1 plnou lžíci kakaa
- 1-2 zarovnané lžíce cukru
Na bílou šlehačku:
- 200 g smetany ke šlehání
- 1 zarovnanou lžíci moučkového cukru
- špetku mleté vanilky
Na dozdobení:
- maliny
- rybíz
- nastrouhanou čokoládu
Jak na to?
Den předem si připravte pařížskou šlehačku. Do rendlíku vlijte smetanu, vsypte cukr i kakao. Přiveďte k varu, promíchejte a odstavte. Uložte do lednice. Až na druhý den vyšlehejte z této studené směsi šlehačku. Na bílou pak vyšlehejte studenou smetanu s cukrem a vanilkou. Vše uložte do lednice. Připravte si těsto na korpus. Opět šlehejte, tentokrát žloutky s cukrem do pěny a bílky do hustého sněhu. Do vaječné směsi vmíchejte mouku s kakaem a práškem do pečiva, promíchejte s vanilkou, čokoládou i olejem. Na závěr lehce vmíchejte sníh. Těsto vlijte do vymazané a moukou vysypané kulaté formy o průměru 20 cm. Povrch uhlaďte a pečte při 160 stupních asi 45 minut. Kontrolujte zapíchnutím špejle do těsta, až se nebude lepit, tak je korpus hotový. Nechte ho vychladnout a vyklopte. Rozřízněte a jednu stranu potřete třetinou pařížské šlehačky. Přiklopte a zbytek rozetřete na boky i vršek dortu. Dozdobte kopečky bílé šlehačky, ovocem a čokoládou.
Ať se vydaří!