Boršč patří mezi má oblíbená jídla. Záměrně nepíšu polévky, protože je plný masa a zeleniny a skvěle nahradí i hlavní jídlo. Nejlíp chutná až na druhý den. Ale těžko říct, jestli vám zůstane a nesníte ho hned:)
Co budete potřebovat?
Na základ:
- 500 g hovězí kližky (přední i zadní)
- 1 lžíci sádla
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 2 cibule
- 2 bobkové listy
- 8 kuliček jalovce
- 8 kuliček nového koření
- 10 kuliček pepře
- cca 1, 7 l vody
- sůl
Na doplnění:
- 150 g slaniny
- 250 g uvařené červené řepy
- 200-250 g zeleniny nakrájené na malé kostičky (mrkev, batáty, celer)
- 400 g- 1 plechovku nakrájených loupaných rajčat v rajčatové šťávě
- ½ citronu
- cukr
- ocet
- sůl, pepř
Na závěr:
- zakysanou smetanu
- petrželovou nať
Jak na to?
Hovězí maso nakrájejte na kostky, opečte ze všech stran na sádle a oleji. Maso vyjměte a do hrnce dejte změknout nakrájené cibule. Vraťte zpátky maso, osolte, přidejte koření, zalijte vodou a vařte do změknutí. Na pánvi opečte nakrájenou slaninu, přidejte kostičky batátů, celeru i mrkve a opečte, aby zelenina nasála slaninovou vůni. Pak vše vložte do hrnce, i nakrájenou červenou řepu, rajčata, půlku citronu-bez kůry. Dle hustoty vlijte horkou vodu. Vařte do změknutí zeleniny. Dochuťte octem, cukrem, solí, pepřem. Na talíř servírujte horkou polévku se lžící zakysané smetany a petrželí.