Na jaře se na pultech obchodů pravidelně objevuje rebarbora. A když z ní připravíte koláč z křehkého těsta, tak se vaše návštěva bude olizovat až za ušima. A vy taky!
Co budete potřebovat?
Na křehké těsto:
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g jemného krupicového cukru
- 1/2 lžičky soli
- špetku mleté vanilky
- 1 žloutek
Na rebarborovou náplň:
- 500 g rebarbory
- 4 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíci másla
- 7 semínek kardamomu (můžete ale použít i lžičku skořice nebo koláč nechat bez koření)
- 2 lžíce jahodové marmelády-nemusí být
- 70 g mletých lískových ořechů
- (2 lžíce kokosové mouky na zahuštění, ale není nutné)
Jak na to?
Do mísy nebo na pracovní desku vsypte mouku se solí, přidejte cukr, na kostky nakrájené máslo, zpracujte dohromady na drobenku, pak přidejte žloutek a vanilku a propracujte, aby se těsto spojilo. Pak z něj vytvořte placku, zabalte do fólie a dejte na dvě hodiny do chladu. Po odpočinutí těsta ho ještě krátce zpracujte dlaní, dvě třetiny si odeberte a zbylou třetinu vložte zabalenou do mrazáku. Pracovní desku poprašte moukou, aby se těsto při rozvalování nelepilo. Těsto rozválejte na kruhu do větší velikosti formy, počítejte i s okraji, opatrně ho přes váleček přeneste do formy o průměru 25 cm. Vytvarujte, odřízněte přebytečné části, uhlaďte. Přikryjte alobalem, do středu vložte suchou luštěninu nebo rýži a korpus předpečte v rozpálené troubě na 180 stupňů zhruba 15 minut. Rebarboru oloupejte a nakrájejte na kousky široké asi 0,5 cm. V hmoždíři rozdrťte semínka kardamomu, slupky vyhoďte a semínka dejte do rendlíku, přidejte máslo, nechte rozpustit, vmíchejte i rebarboru a cukr. Chvilku poduste, stačí 3-5 minut. Ovocnou směs smíchejte s mletými ořechy (pokud vám během dušení pustí hodně šťávy, tak ji zaprašte kokosovou moukou). Hotový korpus na koláč potřete marmeládou a na to rovnoměrně rozetřete rebarborovou směs. Z mrazáku vytáhněte zbylé těsto a nahrubo ho nastrouhejte na koláč. Dejte do trouby a pečte při 170 stupních do zezlátnutí povrchu, asi 20-25 minut.
Ať se vydaří!