Chřest patří mezi oblíbenou jarní zeleninu, která se dá v nejlepší kvalitě koupit v sezoně od dubna do června. Do salátu můžete použít jak bílý, tak i zelený. Každopádně si ho dopřejte teď-na jaře, dokud je křupavý a čerstvý.
Počet porcí: 2 osoby
Co budete potřebovat?
- svazek bílého chřestu
- 6 křepelčích vajíček
- 1 avokádo
- svazek ředkviček
- 2 hrsti mixu salátových listů
- 2 hrsti rukoly
- 1/2 červené cibule
- lžíci másla, sůl, lžíci citronové šťávy
- 1 zarovnanou lžičku mixu sušených bylinek a květů (dle chuti)-tymián, rozmarýn, bazalka, medvědí česnek, chrpa, růže, květ měsíčku
Zálivka:
- sůl, pepř
- 1 lžičku dijon hořčice
- 1 lžičku medu
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžičku citronové šťávy
Jak na to?
Chřest oloupejte, začněte asi 2 cm od hlavičky. Tuhé spodní konce, asi 2 cm, odřízněte. Chřest vložte (nejlépe „na stojáka“) do horké osolené vody s kouskem másla a lžící citronové šťávy. Vařte 3-5 minut, chřest by po vyjmutí měl zůstat křehký. Osušte ho a nakrájejte na kousky. Do mísy dejte listy salátů a rukoly, přidejte plátky ředkviček, chřestu, měsíčky avokáda, proužky červené cibule. Smíchejte ingredience na zálivku a vlijte ji na salát. Na olivovém oleji opečte vejce, osolte, servírujte je se salátem, na závěr posypejte bylinkami s květy.
Dobrou chuť!