Je zaručeně prokázáno, že kvalitní čokoláda zlepšuje náladu, má povzbuzující účinky a navíc působí antioxidačně. Neznám tedy moc důvodů, proč si jednou za čas neupéct čokoládový dort. Na víkendové dny je ideální.
Co budete potřebovat?
Na korpus:
- 100 g hladké mouky
- 80 g polohrubé mouky
- 180 g másla
- 180 g třtinového cukru
- 180 g bílého jogurtu
- 5 vajec (bílky a žloutky zvlášť)
- 130 g kvalitní čokolády, 75%
- 1 lžíci kakaa
- 1 lžičku kypřícího prášku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžičku mletého chilli
- špetku soli
Na polevu:
- 100 g kvalitní čokolády
- 5 lžic tučné smetany
- 20 g másla
Navíc:
- 2 plné lžíce oblíbené marmelády (př. meruňkovou)
- nastrouhanou čokoládu nebo čokoládové hoblinky
Jak na to?
Čokoládu rozpusťte na vodní lázni, přidejte máslo. Z vajec oddělte bílky od žloutků. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, z bílků a soli ušlehejte tuhý sníh. Žloutkovou směs promíchejte s jogurtem, mírně vychladlou čokoládou s máslem, vanilkový extrakt, přimíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva a sodou, kakaem a chilli. Na závěr zlehka vmíchejte bílkový sníh. Těsto vlijte do vymazané a moukou vysypané formy o průměru cca 25 cm. Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů asi 50 minut. Ke konci pečení zkontrolujte zapíchnutím do středu těsta. Pokud vytáhnete špejli čistou, bez nalepeného těsta, máte hotovo. Korpus nechte vychladnout. (V případě, že se vám vytvoří „čepice“ a korpus vyběhne nahoru, tak nechtěnou vrchní část seřízněte, ať máte rovnou plochu.) Základ na dort podélně rozřízněte, spodní část potřete marmeládou, přiklopte. Na polevu rozpusťte čokoládu, přidejte máslo i smetanu, promíchejte a rovnoměrně potřete celý dort. Posypejte nastrouhanou čokoládou nebo hoblinkami. Dort dejte do lednice vychladit.
Ať vám chutná!