K pozdní snídani nebo svačině si zkuste připravit mléčnou rýži. Pro děti vynechte rum, ale přidejte oblíbené oříšky. Hotové jídlo pak dozdobte jedlými květy. Potěšíte tím několik smyslů najednou: chuť, čich i zrak.Počet porcí: cca 3 osoby
Co budete potřebovat?
Na mléčnou rýži:
- 160 g rýže (kulatozrnné)
- 300 ml mléka
- 50 ml tučné smetany
- 3 lžíce cukru krupice nebo třtinového cukru
- větší špetku mleté vanilky
- 20 g másla
- špetku soli
Na rumové ovoce:
- 4 lžíce rumu
- 250 g ovoce (mražené nebo čerstvé)-maliny, ostružiny, borůvky
- 1 lžíci třtinového cukru
Na dozdobení:
- 3-4 lžíce datlového sirupu
- čerstvé ovoce
- jedlé květy
Jak na to?
Rýži proláchněte, aby nebyla při vaření příliš lepivá, pak vodu slijte. V rendlíku rozpusťte máslo, přidejte rýži a zlehka opečte, zalijte mlékem, vsypte sůl, cukr, vanilku. Vařte do částečného změknutí, přilijte smetanu a ještě krátce povařte, aby rýže byla měkká. Do hotové rýže zamíchejte máslo. V druhém rendlíku smíchejte ovoce, rum a cukr a zvolna povařte. Mražené ovoce nechte změknout. Pokud nechcete kousky ovoce, tak ho rozmixujte na omáčku. Můžete i přepasírovat. Do misky pak servírujte porci kaše, zalijte ovocem, dozdobte květy a čerstvým ovocem a zakápněte datlovým sirupem.
Dobrou chuť!