Pravidelně se u nás na Velikonoce na Zelený čtvrtek podává dušený špenát s vejci. Zkusila jsem ale malou obměnu a zachutnala nám natolik, že asi malinko změníme tradici. Ale základní ingredience zůstávají…Počet porcí: cca 6 osob
Co budete potřebovat?
- 400 g listového těsta
- 300 g čerstvých špenátových listů
- 4 vejce (1 další na potření)
- 1 cibuli
- 400 g ricotty
- 40 g strouhaného parmezánu
- malý svazeček medvědího česneku-asi 10 listů
- špetku muškátového oříšku
- sůl, pepř, olivový olej
- 1 vrchovatou lžíci jemně mletých ovesných vloček
Jak na to?
Čtyři vejce vložte do vroucí vody a vařte 10 minut. Nechte vychladnout, oloupejte a rozřízněte na poloviny. Z listů špenátu odkrojte tuhé stonky, listy omyjte a osušte. Na pánvičku dejte tři lžíce olivového oleje, najemno nakrájenou cibuli, osmahněte, přidejte nasekaný špenát, nechte zavadnout, osolte. V míse smíchejte ricottu, sůl, pepř, muškátový oříšek, parmezán, nasekaný medvědí česnek a vychlazený špenát. Zhruba dvě třetiny těsta rozválejte na tenký plát a jím vyložte formu s pečícím papírem (průměr cca 25 cm). Těsto natlačte do stran a dno posypejte ovesnými vločkami. Na to vrstvěte polovinu špenátové směsi. Na ni naskládejte poloviny vajíček, řeznou stranou nahoru. Vše přikryjte zbylým špenátem s ricottou. Druhou část těsta rozválejte do kruhu a položte nahoru jako pokličku. Strany těsta spojte k sobě, potřete rozšlehaným vajíčkem. Nahoře vytvořte nožem kříž, střed nechte volný. Pečte na 200 stupňů zhruba 30-35 minut. Hotový koláč se krásně rozvoní a zezlátne.
TIP! Pro milovníky masa doporučuju přidat ke špenátu kousíčky voňavé opečené slaniny.