Briošky se řadí mezi moje oblíbené sladké pečivo. Jsou voňavé, máslové a rozplývají se na jazyku. Sice je s nimi trochu víc práce, ale za tu námahu stojí.Počet porcí: cca 10-12 briošek
Co budete potřebovat?
- 500 g hladké mouky
- 230 g másla
- 140 g cukru krupice
- 14 g sušeného droždí
- 5 vajec
- 1 lžičku soli
- 120 ml studené vody
- větší špetku mleté vanilky
Na závěr:
- perličky cukru nebo kostky cukru, které rozdrtíte na menší kousky a smícháte s mletou vanilkou
- 1 vejce na potření briošek se špetkou cukru
Jak na to?
V míse smíchejte prosátou mouku, cukr, sůl a droždí, vanilku. Přidejte deci vody a celá vejce a pořádně promíchejte v lepivé těsto. Dle potřeby přidejte i zbytek vody. Postupně dodejte změklé máslo a zapracovávejte do těsta. Opět míchejte, aby vznikla soudržná směs. Práci vám může usnadnit kuchyňský robot. Já jsem ale vše míchala ručně. Jde to! Nelekejte se, že je těsto lepivé, vytvarujte ho do bochánku, zakryjte a uložte na teplé místo na dvě hodiny kynout. Pak z něj vybouchejte vzduch a dejte ho do jiné mísy přes noc do lednice. Nezapomeňte přikrýt potravinovou fólií. Na druhý den vyndejte těsto z lednice. Dejte na pomoučněný vál, vytvarujte do válečku a rozdělte na cca 10 stejných dílů. Vytvořte z nich bochánky tak, že pravou i levou stranu zahnete do středu dolů a spojíte. Opět umístěte na teplé místo pod utěrku a nechte kynout asi 1,5-2 hodiny. Briošky dejte na plech vyložený pečícím papírem. Pokud nechcete, aby se dotýkaly, nezapomeňte na větší rozestupy. Každou briošku potřete rozšlehaným vajíčkem, nožem namočeným ve vajíčku vytvořte na každé z nich kříž a posypejte cukrem. Dejte péct do předehřáté trouby na 185 stupňů na cca 10-15 minut. Každá trouba peče jinak. Kontrolujte podle barvy, vůně a zapíchnutím špejle do briošky. Až se těsto nelepí, máte hotovo. (Briošky jsou nejchutnější ještě teplé.)