Jablečný koláč s křehkým těstem je prostě božský. Z celé várky připravíte dva koláče a nemusíte se bát, že by toho bylo moc. Věřte, že vám nezůstane ani drobek.Počet porcí: 2 koláče
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 200 g studeného másla
- 100 g jemného krupicového cukru
- 1 zarovnanou lžičku soli
- 1 žloutek
- špetku mleté vanilky
Na náplň:
- 5 větších jablek
- hrst rozinek (předem namočených v rumu)
- citronovou šťávu
- 2-3 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíci skořice
Jak na to?
Do mísy prosijte mouku, cukr, sůl, vanilku, uprostřed vytvořte místo pro žloutek, mírně zapracujte. Přidejte na kostičky nakrájené máslo. Vypracujte pevné hladké těsto. Zabalte ho do fólie a dejte na 2 hodiny odpočinout do lednice. Jablka oloupejte a zbavte jádřinců. Rozdělte na poloviny a nakrájejte na tenké plátky. Rovnoměrně zakápněte citronovou šťávou, promíchejte s cukrem (slaďte podle kyselosti jablek), skořicí a okapanými rozinkami. Těsto z lednice nechte chvilku při pokojové teplotě. Rozdělte ho na dvě části. Rozválejte, vytvořte kruh, do středu každého umístěte jablka a okraje přehněte přes jablečnou směs, zmáčkněte je k sobě. Tak vytvoříte misku a jablka nebudou vypadávat. Koláče dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut. Hotový moučník můžete podávat teplý i studený, poprášený cukrem. Přidat můžete vanilkovou zmrzlinu.
Ať se vydaří!