Jeden z mých nejoblíbenějších dezertů je právě cheesecake. Náplň můžete různě obměňovat, osvěžující je s citronovou nebo limetkovou šťávou. K dortu můžete přidat ovoce podle chuti, čokoládu nebo ovocnou omáčku.
Co budete potřebovat?
Na křehké těsto:
- 150 g hladké mouky
- 100 g másla
- 50 g krupicového cukru
- 1 malý žloutek (nemusí být)
- špetku soli
Na náplň:
- 250 g tvarohu v kostce
- 180 g zakysané smetany
- 5 lžic tučné smetany
- 5-6 lžic kondenzovaného mléka
- 1 vejce
- 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
- dřeň z poloviny vanilkového lusku nebo lžičku vanilkového prášku
Jak na to?
Do mísy prosijte mouku, přidejte sůl, na kostičky nakrájené studené máslo. Zpracujte rukama. Později přidejte prosátý cukr a žloutek. Rukama vypracujte pevné těsto. Zabalte ho do fólie a nechte odpočívat v lednici alespoň 2 hodiny. Na náplň smíchejte tvaroh, oba druhy smetany, kondenzované mléko, vejce, vanilku a prosátý pudinkový prášek. Těsto opatrně rozválejte na pomoučněném válu do větší velikosti formy o průměru cca 20 cm. Díky válečku přeneste těsto do formy s odnímatelným dnem. Vytvořte mističku, zarovnejte, přikryjte alobalem tak, aby přečníval. Na dno nasypejte suchou rýži až po okraj, která dno zatíží, aby se nezvedalo. Alobal přehrňte přes rýži tak, aby byly vidět okraje. Předpečte v předehřáté troubě na 180 stupňů 20 minut. Korpus nechte vychladnout, odstraňte rýži i alobal. Misku naplňte tvarohovou směsí. Pečte při 160 stupních 35-40 minut. Po vychladnutí dejte koláč ještě k závěrečnému ztuhnutí na nejméně hodinu do lednice.