Na Štědrý den patří mezi moje oblíbená jídla právě „kuba“. Někdy se u nás podává jako oběd, někdy jako předkrm před vánoční večeří. Vždy ale chutná skvěle.
Počet porcí: 4-6 osob
Co budete potřebovat?
- 300 g krup (použila jsem malé kroupy)
- 3 lžíce sádla
- 70 g sušených hub
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce sušené majoránky
- 1 lžičku kmínu
- sůl, pepř
- zeleninový vývar
- nakládané okurky
- petrželovou nať
Jak na to?
Houby několikrát propláchněte studenou vodou, ať odstraníte písek. Pak je zalijte horkou vodu a nechte odpočinout půl hodiny. Propláchněte i kroupy a nechte okapat. Na pánev dejte lžíci sádla a jemně nakrájenou cibuli. Nechte ji změknout a přidejte kroupy. Opečte, vmíchejte dva stroužky nasekaného česneku. Osolte, postupně přilévejte vývar a duste do změknutí. Na druhé pánvi na druhé lžíci sádla nechte změknout cibuli s kmínem, vmíchejte houby. (Vodu z hub můžete použít do krup.) Vsypte majoránku a vše promíchejte. Dosolte a opepřete. Pekáček vymažte třetí lžící sádla a rozmačkaným česnekem. Rozprostřete kroupy a pečte při 190 stupních 20-30 minut. Podávejte s kyselou okurkou a nasekanou petrželovou natí.